Hotel Livadić, Samobor
English English   Deutsch Deutsch
Hotel Livadić

Svadbena sala i vjenčanja

Samobor je grad u zagrebačkoj županiji koji se smjestio podno planinarskog raja na istočnim obroncima Samoborskog gorja. Sastoji se od svog užeg urbanog centra te od čak 77 pitoresknih sela i mjestašaca u svojoj okolici. Odavno je Samobor poznat upravo po svojim izletištima, urbanim manifestacijama, kulinarstvu i kulturi. Zbog neposredne blizine Zagreba i susjedne Republike Slovenije, Samobor je oduvijek bio pristupačan stranim i domaćim turistima među kojima su tradicionalno najbrojniji Zagrepčani.
Blizina sa Zagrebom daje mu posebnu čar ladanja, kako je u svojoj pjesmi opisao jedan od najpoznatijih pjesnika koji je živio u Samoboru, A:G:Matoš.

Prema jednoj od legendi dobio je ime zbog toga što u njemu rastu samo borovi. Čak da ovo i nije istina, činjenica je da je jedna trećina grada pokrivena šumom u kojoj dominiraju borovi....

U drugoj polovici 19. stoljeća Samobor se sustavno uređuje i pošumljava, uređuju se kupališta i parkovi kojima se stvaraju preduvjeti za kvalitetan turizam. Početkom 20. stoljeća pa sve do 1979. Samobor se željeznicom i popularnim vlakom „Samoborčekom“ povezuje sa Zagrebom, kojeg se kroz film „ Tko pjeva, zlo ne misli „ svi prisjećaju sa nostalgijom.

Poznavatelji povijesti reći će da je grad Samobor bio ključan za nastanak ilirskog pokreta te da je najpoznatija hrvatska budnica “Još Hrvatska ni propala” nastala upravo u domu skladatelja Ferde Livadića.
Kako je vođa ilirskog pokreta Ljudevit Gaj sam pripovijedao, početkom 1833. godine vozio se navečer saonicama Livadiću u Samobor. Očaran ljepotom zimskog krajolika i seljačkom glazbom koja je dopirala iz obližnjeg sela, počeo je slagati stihove...
Stigavši u Livadićev dom, pohitao je uz stube, zatražio papira i zapisao pjesmu. Livadić je sjeo za svoj glasovir i prema Gajevu pjevuckanju skladao glazbu u narodnom ritmu...

Hotel „Livadić“ se nalazi na glavnom samoborskom trgu, koji osvaja tradicionalnim šarmom i koji je poprište života grada Samobora.

Osim po svojoj bogatoj povijesti Samobor je itekako poznat i po brojnim događanjima koja su odavno prerasla gradske okvire. Od svih manifestacija najpoznatije su Poklade, u samoborskom kraju nazvane fašnik, običaj je to prijelaznog razdoblja između zime i proljeća.

Na fašniku u Samoboru, posebno od 1860. godine, prisutna je kritika općedruštvenih i političkih prilika u Samoboru, ali i šire.

Za to je najzaslužniji Josip Kompare koji je, osim izučenog zanata knjigoveže, s "vandranja" po Europi donio u Samobor i neke elemente tadašnjih europskih poklada. On je pisao tekstove, slikao ilustracije i glumio, a sve do 1885. bio je organizator i voditelj maskiranih povorki u Samoboru. Tada ulica i trg postaju glavno mjesto fašničkih spelancija. S ovim novinama u Fašniku Samobor još jednom potvrđuje svoju pripadnost srednjeeuropskom kulturnom krugu.

online reservation »

Dolazak:Odlazak:
CalendarCalendar

Samobor - video

Samoborski fašnik je jedna od tradicionalnih manifestacija koje postaju zaštitni znak Samobora, simbol njegovog identiteta, svojevrsno kulturno dobro Samobora. Tih dana Samobor je najveseliji, najljepši, na vrhuncu svoga duha. To znaju i mnogi gosti iz cijele Hrvatske.

Od ostalih događaja tu su još i Samoborska glazbena jesen, manifestacija koja neprekidno već više od trideset godina ugošćuje vrhunske izvođače s bogatim i probranim programima i izuzetnim muziciranjem.

Da se iz tradicije i obiteljskog "recepta" može stvoriti kvalitetna turističko-gospodarska manifestacija prvo su se pobrinuli mnogi kvalitetni samoborski mesari organiziranjem Samoborske salamijade.

Uz Rally oldtimera koji se održava svake godine sa više od 100 sudionika iz Hrvatske i inozemstva, tu je i poseban vikend kada se održavaju Dani samoborskih kremšnita, Dani rudarske greblice, Dani kruha i vina, Večeri hrvatske ljubavne poezije posvećene Ljubici ilirci Stanka Vraza, te Kestenijada i Martinje samo su dio koji privlači posjetitelje u ovaj naš lijepi grad.